Fixed and Growth Mindset in verkopen

Altijd op zoek naar kennis en deze willen delen, dat is mijn missie. Interessante onderzoeken, afwijkende meningen of gewoon leuk om te weten. Ik schrijf blogs over de werkende mens; de hardwerkende salesprofessional die geconfronteerd wordt met overtuigingen, organisatiegedoe en psychologie. Veel leesplezier.

In deze blog: statische of een groei mindset

Instelling twee manieren om in het leven te staan

Volgens Dweck (psychologe verbonden aan Stanford University) zijn er twee basale overtuigingen hoe mensen in het leven staan: ‘statische- of groei mindset.’Uit gesprekken met salesprofessionals leg ik vaak de deze vraag voor: ‘geloof je dat je als verkoper geboren wordt?’ Het antwoord bepaalt welke overtuiging hij hanteert: Is het antwoord ja, dan is het dus een kwestie van aangeboren kwaliteiten. Is het antwoord nee, dan kun je het leren. Volgens Dweck (psychologe verbonden aan Stanford University) zijn er twee basale overtuigingen hoe mensen in het leven staan: ‘statische- of groei mindset.’ 

Statische Mindset

Statische mindset (Fixed) Deze groep mensen hebben de overtuiging dat intellect en verkooptalent grotendeels afhankelijk is van genen: je hebt het of je hebt niet. Deze groep doet er van alles aan om slim over te komen en vermijden fouten ten koste van alles. Falen is geen optie en als ze het toch doen is het onkunde. Mensen met een statische mindset beperken zichzelf het vermogen om te leren en richten zich op prestatie.

Groei mindset

Groei mindset (Growth) Deze groep mensen hebben de overtuiging dat ontwikkeling mogelijk is oftewel een groei in mindset. Zij hebben de overtuiging dat hoe goed je ook bent, je door inzet, oefening en ervaring nog kan beter worden. Mensen met deze overtuiging richten zich meer op ontwikkeling dan op prestatie. Falen is dus leren. In hun overtuiging moet je risico’s nemen om jezelf te ontwikkelen.

Conclusie

Welke overtuiging je ook prefereert en wellicht onbewust is aangeleerd, weet wat de gevolgen zijn voor je vak als salesprofessional.

Plaats een reactie